28/09/2015

Kruisband


Als je een voorste kruisband blessure oploopt is het niet altijd meteen helder wat er aan de hand is.

Als dat wel zo is, zijn er een aantal keuzes die je kunt maken en die van invloed zijn op hoe lang je herstel duurt. Soms zelfs op de rest van je leven en (sport)carrière.
Vaak weet je zelf niet dat je op zo’n keuzemoment staat. De app Health Caddy wil jou helpen bij het maken van deze keuzes. Met name door je er op te wijzen dat je een keuze hebt.

De voorste kruisband zorgt ervoor dat het scheenbeen niet naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. Je hebt meerdere banden in je knie, maar vooral deze kruisband zorgt voor de stabiliteit.

(foto: wikifysio.nl)(foto: wikifysio.nl)

Een voorste kruisband scheurt meestal door een verdraaiing van de knie.  Dit kan gebeuren tijdens het sporten, maar ook door een flinke val. Vaak komen kruisbandproblemen voor bij actieve sporters. Meestal bij sporten waarbij veel ‘over de knie’ gedraaid wordt zoals voetbal, hockey, rugby, basketbal, tennis en skiën.

Diagnose
Het scheuren van de voorste kruisband levert in eerste instantie een instabiel gevoel in je knie op en een zwelling die flink wat hinder en beperkingen met zich meebrengt. Het kan ook zijn dat er sprake is van een scheurtje in de meniscus of kraakbeenschade.
De klachten die artsen veel horen zijn: een ‘knappend gevoel’ bij het ontstaan, pijn, fikse zwelling en instabiliteit.

De diagnose wordt gesteld door wat jij verteld over hoe en wat er gebeurd is en een lichamelijk onderzoek. Als dit niet genoeg zekerheid geeft dan is een MRI-scan mogelijk. Wanneer er meerdere knieproblemen zijn, bijv. ook gescheurde meniscus, dan kan een kijkoperatie gedaan worden.

Ongeveer de helft van (jonge) actieve mensen kiest uiteindelijk voor een operatie: de reconstructie van de voorste kruisband, ook wel vkb-operatie genaamd of zelfs nog korter ‘vkb’. De Engelse afkorting voor de voorste kruisband is ACL.

Behandelingen
Conservatieve behandeling (zonder opereren): fysiotherapie.
Ongeveer 50%  van de mensen bereikt met flink trainen het gewenste resultaat. Bij intensief sporten of andere knie-belasting (werk) kan je kiezen om een brace te gebruiken.

Operatieve behandeling:  reconstructie van de voorste kruisband
Deze operatie vindt meestal pas na 3 maanden ‘conservatief’ trainen plaats. Ongeveer 50% van de mensen kiest, in overleg met de chirurg, voor een reconstructie.
Er zijn verschillen technieken (o.a. patella-pees, hamstring-pees, all-inside) en daarna moet je 6 tot 12 maanden revalideren.

Soms scheurt de nieuwe kruisband opnieuw. De orthopeed kan dan een zogenaamde revisie-operatie uitvoeren. Ook daarvoor bestaan verschillende technieken.

Zorgverleners
Bij een kruisbandblessure krijg je met verschillende zorgverleners te maken. De huisarts, de (sport)fysiotherapeut en in het geval van een (kijk)operatie de orthopedisch chirurg.
Als het net gebeurd is word je misschien naar de Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis gebracht, dan is de SEH-arts degene waar je mee te maken krijgt. Vanaf 2016 kan je ook naar de sportarts verwezen worden. Per 1 januari is vergoeding voor deze specialist in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen.

 

Bronnen: thuisarts.nl ; kiesbeter.nl ; revalidatievoorstekruisband.nl ; richtlijn Voorste Kruisbandletsel (NOV, 2010) en fckruisband.nl