7 verhalen van 7 ervaringsdeskundigen

Op een zaterdagmorgen in oktober komen zeven ervaringsdeskundigen bij elkaar in een focusgroep over de gescheurde voorste kruisband. Iedereen heeft een eigen verhaal. Deze ervaringen vormen het startpunt voor de ontwikkeling van de eerste Health Caddy.

Alle deelnemers weten nog precies het moment waarop ze de blessure opliepen. “Het was eigenlijk maar een heel suf ongelukje op het veld. Toen hoorde ik een duidelijk PATS en eigenlijk wist ik meteen dat dit niet goed was,” vertelt een deelnemer.

Toch wordt de diagnose niet altijd meteen gesteld. In sommige gevallen duurt het zelfs heel lang. “De fysiotherapeut zei dat het iets was met een peesje. Ik heb mijn knie tien maanden niet kunnen buigen” en Mariëtte (22 jr) vertelt: “Mijn huisarts zei dat het wel mee zou vallen, alleen de mediale band, neem maar gewoon een week rust, zei hij.” Bij sommige heeft de trainer een belangrijke rol gespeeld bij het stellen van de juiste diagnose.

De ervaringsdeskundigen geven aan dat het hen zou hebben geholpen als ze eerder hadden geweten dat het herstel toch wel langer zou gaan duren dan een paar weekjes. “Van mijn collega’s kreeg ik scheve gezichten, zij moesten vier maanden mijn werk opknappen en dat door een sportblessure opgelopen in mijn vrije tijd.”

Sommige deelnemers ondergaan een kijkoperatie, andere niet. Alle deelnemers hebben intensief te maken (gehad) met een fysiotherapeut. Een aantal heeft daardoor een speciale band met hun fysiotherapeut opgebouwd. “Ik zag mijn fysiotherapeut vaker dan mijn vriendin. Ik besprak ook alles met hem, of ik wel op vakantie zou gaan of niet.”

Omdat de fysiotherapeut zo belangrijk is, geven de deelnemers aan dat ze ook op zoek zijn geweest naar een goede ‘match’ of ‘klik’. Voor sommige is het van belang dat de fysiotherapeut dezelfde sport beoefend en dat hij ook zelf een kniebandblessure heeft gehad. Eén deelnemer heeft zelfs zijn chirurg op deze criteria uitgezocht: een ervaringsdeskundige chirurg.

Het revalideren na de kruisbandoperatie is alle deelnemers zwaar gevallen. Voor allemaal geldt dat ze het moeilijk vinden om hun knie te vertrouwen. “Vroeger liep ik echt wel door met een pijntje, maar nu weet ik niet of ik dan juist moet luisteren naar mijn lichaam.” “Ik wil heel graag weer op mijn oude niveau sporten, maar ik ben zo bang dat die kruisband opnieuw scheurt.”

Er worden enthousiast ervaringen en tips uitgewisseld. Onder andere over het wel of niet kunnen slapen op je rug. Er zijn deelnemers die aangeven dat de sportclub, het team of de trainer een belangrijke rol hebben gespeeld in de motivatie. Ewold (18 jr): “Met name in de laatste fase van de revalidatie waar het maar heel langzaam lijkt te gaan heeft mijn team me er door getrokken. Door hun wilde ik weer het veld op kunnen.” Maar ook het tegenovergestelde komt voor: “Doordat mijn team helemaal niet meer geïnteresseerd was in hoe het met me ging, dacht ik ‘waarom zal ik snel herstellen? Ik wil helemaal niet meer terugkomen in dat team’.”

De ochtend wordt vrolijk afgesloten met een gezamenlijke lunch. Veel deelnemers zijn nog lang niet uitgepraat en gaan dan ook via een groepsapp of via Instagram en Twitter verder.

Health Caddy verwerkt de tips en adviezen uit deze focusgroep in de eerste app.

 

20151017_groepsfotoIMG-20151017-WA0008 (Custom)